Isabeau Koolen
3 minuten leestijd
Dahlia’s planten, al mijn tips en tricks.
De dahlia heeft de afgelopen twee jaar een echte comeback gemaakt. Toen we 7 jaar geleden zijn begonnen met The Blooming Company, verkochten we dahlia’s als bij product. Dan vooral aan oudere mensen want jongeren hadden echt geen tijd om zoveel met de tuin bezig te zijn. Inmiddels zijn de dahliaknollen niet aan te slepen en zie je op social media de mooiste foto’s van dahliatuinen voorbij komen. Ik ben heel blij met deze verandering en vind het een super leuke ontwikkeling, dat nu ook steeds meer jongeren met de handen in de tuin wroeten. Tuinieren is geen werk, het is ontspanning. Oké, nu terug naar het echte onderwerp van deze blog:
Hoe plant je dahlia’s?
♡ 1. Wat is onder en wat is boven?
Dit is denk ik de meest gestelde vraag, als het om een dahliaknol gaat. Bij een dahliaknol kun je goed zien waar de oude steel is afgeknipt, dit is dan ook de bovenkant van de knol, plant de knol dus met de oude steel naar boven. Ik snap dat je de knol graag op de juiste manier wil planten, maar ook al zou je de bol op zijn kop planten, dan nog zal de plant hoog komen. Deze groeit namelijk richting de warmte van de zon, dus uiteindelijk komt er vanzelf iets groens naar boven.
♡ 2. Hoe diep plant je een dahliaknol?
Een dahliaknol houd van de zon en voelt ook graag de warmte van de zon, plant deze dan ook niet te diep. Vaak laat ik de oude steel iets boven de aarde uitsteken en dek ik de knol heel licht af met zo’n 2 cm aarde.
♡ 3. Welke plantafstand houd je aan voor dahlia’s?
Het is heel verleidelijk om de knollen lekker dicht op elkaar te planten, maar het is belangrijk om voldoende afstand te houden. Minimaal 40 a 50 cm afstand tussen elke dahliaknol. Wanneer je ze te dicht bij elkaar plant, krijgt de plant niet voldoende zonlicht waardoor ze gaan zoeken naar de zonnestralen. Je krijgt dan een hele lange, slungelige plant en slappe stelen. Daarnaast komt er dan ook weinig zon op de bodem, waardoor de bodem vochtig kan blijven en de onderkant van de plant kan gaan rotten. Houd dus netjes afstand, de bos met bloemen wordt groot genoeg.
♡ 4. Hoeveel water geef je een dahlia?
Dahliaknollen worden in de herfst geoogst en vervolgens worden de knollen in het voorjaar uitgeleverd. De knollen zijn dus redelijk droog wanneer je ze plant en om de wortelgroei goed te stimuleren, heeft ze wel water nodig. Eigenlijk mag de aarde altijd licht vochtig zijn maar niet nat, want dan kan de knol gaan rotten. Ik vind het altijd lastig om hier advies over te geven omdat het ook een beetje een gevoelskwestie is. Vaak adviseer ik om simpelweg je vinger diep in de aarde te steken. Blijft er een dun laagje aarde aan je vinger plakken, dan is het goed. Als er heel veel aarde aan je vinger plakt dan is het te nat, wanneer er bijna geen aarde aan je vinger blijft plakken is het te droog.
♡ 5. Ongewenste bezoekers:
Een mooie tuin brengt ook uitdagingen, bij dahlia’s zijn dat vooral slakken en luizen. Ik gebruik geen gif in de tuin dus ik wil mijn planten op een natuurlijke manier beschermen, de volgende tips hebben mij erg geholpen:
♡ Knoflook! Zowel luizen als slakken houden niet van de geur van knoflook. Je kan daarom knoflook tenen tussen de dahlia’s planten, de bladeren nemen dan de knoflook lucht op waardoor ze beter beschermd zijn tegen ongewenste eters. Ook kun je de plant besproeien met knoflook water, dit dien je wel te herhalen wanneer het geregend heeft.
♡ Sproei vroeg in de ochtend en niet in de avond, slakken houden van vocht en komen ‘s Avonds massaal in actie. Door niet in de avond, maar in de ochtend te sproeien komen er een stuk minder slakken op je dahlia’s af.
♡ Slakken houden ook niet van scherpe objecten zoals schelpen, eierschalen en houtsnippers dus je kan hiermee ook de weg naar je dahlia plant blokkeren.
♡ Ga net na zonsondergang de tuin in met een zaklamp om slakken te verzamelen. Zet ze vervolgens ergens uit waar ze minder schade aanbrengen.
Slakken zullen er altijd blijven en dat is maar goed ook want ze zijn ook heel nuttig. Ze eten dode planten resten op, voeden je bodem, maken de bodem goed luchtig en het is voer voor egels en vogels. It’s a circle of life. Dus gebruik alsjeblieft geen gif, maar probeer de schade met bovenstaande tips te beperken.
Heb je na het lezen van deze tips nog vragen, of je heb je misschien zelf nog fijne tips?
Laat dan onder aan de blog een berichtje achter, en ik help je met alle liefde verder!
Liefs,
Isabeau
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.