Er verschijnen prachtige, knikkende, klokvormige bloemen uit de fritillaria bollen. Wil je de geweldige patronen goed bewonderen, dan zul je door de knieën moeten, maar dat verdient deze bloem absoluut!
In april en mei verschijnen de bloemen van de fritillaria en die zijn echt een lust voor het oog. Deze bloem dankt haar naam aan het Latijnse woord ‘fritillus’, wat verwijst naar de beker waarin dobbelstenen worden geschud. En als je naar de bloemblaadjes kijkt, snap je dat die naam niet uit de lucht is komen vallen. De bloem heeft namelijk hangende kopjes in de vorm van klokjes of bekers en ze zijn bedekt met een blokjesmotief. Dit doet inderdaad denken aan een dobbelspel! Maar soms hebben de bloemblaadjes weer een patroon dat meer op een slangenhuid lijkt, wat een bijzondere bloem is dit!
Hangende bloeier
Met hun hangende klokjes en zachte kleuren vormen de fritillaria al snel een uniek schouwspel in je tuin. Uit de fritillaria bollen komen op het oog fragiele stelen met lijnvormige en groene tot grijsgroene blaadjes. Uiteindelijk komt het tot een stevige stengel die al snel tot 90-120 centimeter kan groeien. Vooral het onderste deel van de stengel is bezet met vele, brede, hangende bladeren. De bovenste helft van de stengel heeft geen bladeren tot aan de exotische, bruin-paarse of witte bloemen die vaak met zijn tweeën de steel delen.
Keizerskroon en kievietsbloem
De meest bekende soorten zijn de imperialis (keizerskroon) en de meleagris (kievietsbloem). De bloemen houden van een plaatsje in de volle zon of met een beetje schaduw. Plant de fritillaria bollen in september in goed doorlaatbare en humusrijke grond. De charme van deze bloem is dat ze zichzelf in de loop der jaren vermeerdert. Als je de plant met rust laat, zal deze zich over je tuin vermeerderen en verspreiden. Naast dat ze vanwege hun bijzondere uitstraling geliefd zijn bij een groot publiek, zijn de bloemen ook heel populair bij honingbijen en vlinders. De bloemen zijn in april en mei een lust voor het oog en behoren niet voor niets samen met de narcisbollen, krokusbollen en tulpenbollen tot een van de meest gewilde voorjaarsbloeiers.
Koninklijke looks
Tot slot nog een leuk weetje. Omdat de fritillaria zulke mooie en exclusieve vormen heeft, werd de bloem al heel vaak gebruikt in de schilderkunst. De bekende fritillaria imperialis, ofwel keizerskroon, werd vaak boven in een stilleven geschilderd als teken van de hoogste macht. Voor de schilders dus letterlijk de kroon op hun werk. Dus…deze bloem met koninklijke looks mag toch ook in jouw tuin niet ontbreken?!
6
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eenmalig 10% korting.