Isabeau Koolen
3 minuten leestijd
Hoe verzorg je je voorjaarsbollen na de bloei?
De narcissen zijn inmiddels zo goed als uitgebloeid en het tulpenseizoen begin ook ten einde te lopen. Nu zijn de mooie bloemen weg en blijf je met de groene bladeren zitten. Wist je dat de verzorging van de bloembol na de bloei heel belangrijk is?
Een juiste verzorging na de bloei, zorgt ervoor dat je een krachtige bloembol overhoud die genoeg energie heeft om volgend jaar weer net zo mooi te bloeien. Er zijn een aantal tips die ik je mee wil geven.
Tips voor de verzorging van je voorjaarsbollen:
♡ Tip 1; De bloemen koppen, dat klinkt misschien vrij heftig, maar stelt niet veel voor. Als je tulpen en narcissen of andere voorjaarsbloemen zijn uitgebloeid, dan zul je zien dat er een groene dikke zaadlijst gevormd wordt. Het kost veel energie voor de bloembol om deze zaden te produceren, en de kans dat hier mooie bloemen uitkomen is heel klein. Of je moet in tegenstelling tot mij, heel veel geduld hebben. Het kan namelijk zo’n 5 jaar duren voordat er vanuit zaad een tulpenbol wordt gevormd.
♡ Tip 2; Het aller belangrijkste is toch wel dat die groene bladeren absoluut moeten blijven staan tot dat deze helemaal bruin zijn verkleurd. Het is verleidelijk om de groene bos met bladeren weg te knippen, maar doe dit vooral niet. De bladeren zitten namelijk vol met voedingsstoffen. Door de bladeren te laten verdrogen, trekken alle voedingsstoffen terug de bloembol in. Zo heeft deze weer een goede voorraad aan energie om volgend jaar opnieuw aan de gang te gaan.
♡ Tip 3; Blijven sproeien! Ja, ook als de bloemen al zijn uitgebloeid. Na de bloei gaat de bol zich vermeerderen, er wordt eigenlijk een nieuwe bloembol ontwikkeld. Voor dit proces heeft de bol voldoende water nodig. Houd de bodem dus goed vochtig, ook als alleen de groene bladeren nog in de tuin staan.
Dit zijn eigenlijk de belangrijkste tips voor de voorjaarsbollen, behalve als het om tulpenbollen gaat. Deze vragen namelijk nog wat extra aandacht, dus lees nog even door!
Hoe kun je tulpenbollen overhouden voor volgend jaar?
Tulpenbollen houden namelijk van de kou van de winter, maar hebben niet graag de warme zomerse temperaturen. Wil je heel graag dat de tulpenbollen volgend jaar weer bloemen produceren, dan raad ik je aan om deze uit de grond te halen en in de herfst opnieuw te planten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de meeste tulpenbollen in de grond laat, behalve de tulpen die op de plek van de dahlia’s staan.
De overweging om ze wel of niet uit de grond te halen hangt ook een beetje af van waar je de bollen geplant hebt. Als de tulpenbollen op een plek staan waar in de zomer veel water gegeven wordt voor andere planten, dan raad ik je zeker aan om ze eruit te halen. De warme zomerdagen in combinatie met veel vocht, zorgt ervoor dat de tulpenbol gaat schimmelen. Als je de bollen op een plek hebt geplant waar in de zomer niet veel anders groeit en je dus ook niet veel hoeft te sproeien, dan kun je ze best in de grond laten zitten.
Wanneer je er voor kiest om de tulpenbollen uit de grond te halen, dan mag je dit doen wanneer al het blad bruin gekleurd is. Het bladwerk mag je dan afknippen en de tulpenbol die overblijft mag je pellen. Dit betekent dat je het bruine velletje wat om de bol zit eraf haalt, vervolgens laat je de tulpenbol goed drogen. Wanneer de bollen niet meer vochtig aanvoelen kun je deze het beste bewaren op een luchtige plek. Zelf hang ik ze vaak in een gaaszak ergens hoog in de schuur op, zo krijgen de bollen genoeg lucht en kunnen de muizen er niet bij. Je zou ook een oude panty kunnen gebruiken, het belangrijkste is dat de bollen goed droog en luchtig bewaard worden.
De afweging om de bollen wel of niet uit de grond te halen is aan jou. Mocht ik je nog kunnen helpen bij de afweging, laat dan een berichtje achter onder de blog en ik help je met liefde verder!
Liefs,
Isabeau
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.