Isabeau Koolen
3 minuten leestijd
Voorjaarsbollen in etages planten
Het hele jaar een bloeiende tuin. Dat is vaak de wens, maar kan soms best een uitdaging zijn! De truc is om zoveel mogelijk verschillende soorten door elkaar te planten, het liefst nog in verschillende lagen. De reden hiervoor is dat elke soort een eigen bloeitijd heeft. Door de soorten goed op elkaar af te stemmen en te combineren kun je lang genieten van alle mooie bloemen. Maar welke soorten zijn nou goed te combineren? En hoe plant je de bollen nou precies in lagen? Dat ga ik je in dit artikel allemaal uitleggen!
Een lasagne van bloembollen
Bloembollen in lagen planten wordt ook wel een bloembollenlasagne genoemd. Een tactiek die al langere tijd gebruikt wordt, maar voornamelijk in bloempotten. Ik vul mijn bloemenborders in de herfst ook altijd met verschillende lagen bloembollen. Zo kun je vanaf half februari tot eind juni genieten van een kleurrijke bloemenpracht. Daarna kun je weer plek vrij maken voor alle mooie dahlia’s.
Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het planten in lagen zijn de verschillende bloeitijden. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de volgorde waarop je de bloembollen gaat planten.
De verschillende etages;
Zelf plant ik de bloemenborders altijd in 3 verschillende lagen en bouw ik de lagen op van laatbloeiend naar vroegbloeiend. De bloembollen die als laatste bloeien vormen dus de onderste laag van je lasagne. De bloembollen die als eerste bloeien vormen de bovenste laag van je bloembollenlasagne.
Om jou een handje te helpen bij jouw bloembollenlasagne heb ik hieronder per laag aangegeven welke bloembollen je kunt gebruiken. Er zijn veel combinaties mogelijk! Je kan met bloembollen eindeloos combineren, precies zoals jij het mooi vindt. Dat is het allerleukste aan een tuin, dus laat je creativiteit de vrije loop en maak zelf de mooiste plantencombinaties.
♡ De eerste laag.
De eerste laag vul je met de bloembollen die als laatste bloeien in het voorjaar. Hiervoor zijn de vele verschillende Allium en Camassia soorten heel geschikt. Deze bloeien meestal vanaf eind april tot eind juni.
♡ De tweede laag.
De tweede laag van je lasagne vul je met bloembollen die begin april beginnen met bloeien. Deze laag kun je het beste vullen met tulpen, narcissen of fritillaria. Ook bij tulpen en narcissen heb je vroeg- en laatbloeiende soorten. Hoe meer soorten je combineert, hoe meer je speelt met bloeitijden. Zo kun je nog langer genieten van de bloemen in het voorjaar!
♡ De derde laag.
De derde laag (en daarmee de laatste laag) is wat mij betreft de belangrijkste laag. Hier plant je namelijk de soorten die het vroegst bloeien in het jaar. Na een lange winter zijn dit vaak de bloemen waar je het meeste van geniet. Daarnaast zijn ze erg belangrijk voor de insecten die ontwaken uit hun winterslaap en hongerig op zoek zijn naar voedsel. In februari en maart bloeit er nog niet veel in de natuur, dus kun je bijen en hommels helpen door juist ook vroegbloeiende soorten in de tuin te planten. Je kan hierbij kiezen uit krokussen, blauwe druifjes, dwergirissen en chionodoxa.
♡ Hoe plant je een bloembollenlasagne?
Wanneer je jouw favoriete plantencombinaties hebt uitgezocht is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en in de tuin aan de slag te gaan. Hieronder een klein stappenplan:
- Graaf ongeveer 20 cm aarde af en begin met het planten van de eerste bloembollenlaag.
- Dek vervolgens de eerste laag af met ongeveer 5 tot 7 cm aarde.
- Plant nu de tweede laag bollen. Mix de verschillende soorten lekker door elkaar zodat het een kleurrijke bloemenmix wordt. Het maakt niet uit als er bloembollen exact boven elkaar geplant worden. De bloemen groeien altijd naar de warmte van de zon, dus vinden altijd een weg naar boven. Wanneer alle bollen geplant zijn dek je deze weer af met zo’n 5 tot 7 cm aarde.
- Nu komt de laatste laag met de vroegbloeiende soorten. Dit zijn vaak kleinere bollen, dus mix alles goed door elkaar en strooi deze uit over de hele bloemenborder. Dek de laag ook af met 5 cm aarde.
- Een gezonde bodem produceert nu eenmaal mooiere bloemen. Daarom dek ik zelf de aarde in de herfst af met een laag tuinafval. De wormen en slakken eten en verteren het tuinafval en poepen daarna weer gezonde voedingsstoffen uit voor een gezonde tuinaarde.
Ik hoop dat ik je met al deze informatie heb mogen inspireren om ook lekker met je voorjaarstuin aan de slag te gaan. Heb je nog vragen of twijfels, laat het mij vooral weten. Ik help je met alle liefde verder!
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.