Isabeau Koolen
4 minuten leestijd
Tuintips: zo help je jouw tuin uit de winterdip!
Voor mijn gevoel is 2021 pas net begonnen, maar in werkelijkheid is de 2de maand van het jaar alweer bijna voorbij en komen we dichter bij het voorjaar. De winterse sneeuwdeken heeft inmiddels plaats gemaakt voor het warme voorjaarszonnetje. En dan zijn de tuinkriebels bij ons niet meer te onderdrukken.
Het voorjaar betekent een nieuwe start van het tuinseizoen, maar welke voorbereidingen moet je nu al treffen om de rest van het jaar te kunnen genieten van een groeiende en bloeiende tuin?
♡ De grote voorjaarsschoonmaak;
Het blijft buiten langer licht, de vogels beginnen te fluiten en de temperatuur stijgt. Een teken voor de natuur om te ontwaken en de eerste groene bladeren aan te maken voor een nieuw bloeiseizoen. Dit is ook het moment om de afgestorven plantdelen van het vorige seizoen te gaan verwijderen, mocht je dit in de herfst nog niet gedaan hebben. Let wel goed op waar je loopt: de voorjaarsbloeiende bloembollen en vroege vaste planten steken hun kopjes al voorzichtig boven de grond uit, en je wil natuurlijk niets beschadigen.
♡ Geef vaste planten een verjongingskuur;
Wanneer alle afgestorven plantdelen zijn verwijderd is het tijd om te kijken of je planten kan ‘scheuren’. Scheuren is een manier om oudere, vaste planten te verjongen en te vermeerderen. De wortels van je vaste planten breiden zich namelijk steeds verder uit, en als het wortelgestel te groot wordt verliezen ze groeikracht. Daarom is het aan te raden om de wortels eens in de 3 jaar uit te graven en te scheuren. Dit doe je door de buitenste nieuwe delen weg te snijden of af te scheuren en vervolgens weer terug te planten. De gescheurde delen hebben volop groeikracht en worden door het scheuren weer aangezet om te presteren. De jonge scheuten zullen daardoor veel beter, mooier en langer bloeien.
♡ Trakteer je tuin op een goede maaltijd;
Net zoals wij, hebben ook planten – naast water – een goede voeding nodig. Het voeden van je tuinplanten zorgt voor een betere groei en bloei, maar ook voor een sterkere plant. De eerste neuzen van de voorjaarsbollen komen inmiddels boven de grond uit, en ook de vaste planten maken het eerste prille groen aan. Dit is het moment om je planten extra te ondersteunen door je tuin te voorzien van een laagje organische mest(kippenmest/koemest) of compost. Kijk voor het bemesten even naar het weerbericht, je doet dit namelijk het beste wanneer er regen op komst is, dan kan de mest goed in de grond trekken.
♡ Maak een verlanglijstje voor je zomertuin;
Laat de voorpret van de zomertuin beginnen en denk alvast na over de bloemen die je aankomende zomer in je tuin wil verwelkomen. Bij ons staan vanaf 1 februari alle zomerbloeiende bollen weer online. Dat lijkt heel vroeg want de tulpen en narcissen staan nog niet eens in bloei, maar de mooiste soorten zijn altijd snel weg.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Kies nu dus de mooiste zomerbloeiers uit en je hebt ze precies op tijd voor het planten!
♡ Geef je dahlia’s een vliegende start;
Het is nog te vroeg om de dahliaknollen in de tuin te planten (want er bestaat nog een kans op vorst), maar je kan de knollen wel alvast laten ontwaken door deze op een vorstvrije plek voor te trekken. Voortrekken is het vervroegd aan de groei brengen van de dahlia’s. Plant de dahliaknollen in een bloempot en laat ze in een kas, schuur, serre of op de vensterbank het eerste groen aanmaken. Tegen de tijd dat de kans op nachtvorst is geweken kun je de dahliaknol omplanten in de tuin. Door het voortrekken kun je dus veel eerder genieten van je dahlia bloemen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de dahlia’s hierdoor eerder uitbloeien want de bloei gaat door tot dat het weer kouder wordt.
♡ Leliebollen planten;
Heb je in de herfst nog geen lelies geplant? Doe het dan zeker deze maand. Lelies houden van de zon, maar ook van koude voeten. Je kan leliebollen dus het beste planten wanneer de grond nog lekker koel is. We raden aan om uiterlijk eind april de leliebollen in de grond te hebben, maar hoe eerder hoe beter. Wanneer de leliebollen later geplant worden kan het zijn dat de grond al te warm is en dan zal de plant te snel gaan groeien. Door de snelle groei kunnen de wortels de vraag naar water niet bijhouden en zo worden de lelies minder hoog.
Wat ons betreft kan niets de heerlijke zoete geur van lelies overtreffen, dus begin op tijd met planten als je deze zomer wil genieten van een heerlijk geurende bloemenpracht.
Het planten van bloembollen vergt geen groene vingers, The Blooming Company zorgt voor een goede en praktische uitleg zodat iedereen kan genieten van de mooiste bolbloemen. Wanneer er toch nog iets onduidelijk is staan wij altijd klaar om vragen te beantwoorden en onze ervaring en kennis te delen.